„Könnyű magunkat hibáztatni, ha valaki eltűnik az életünkből” – 4 ok, amiért a ghosting áldozata lehettél

Read Time:4 Minute, 42 Second

Azok az emberek, akik egy szó nélkül lépnek ki a kapcsolatból, és hirtelen nem veszik fel a telefont, gyakran azért teszik ezt, mert tévesen azt gondolják, hogy ezzel kímélik az érzéseidet. Most segítünk megérteni a ghosting okait, és ami még fontosabb: az is kiderül, mit tehetsz, hogy jobban érezd magad utána.

A ghosting leggyakoribb oka, hogy a másik elkerülje a szakítással járó kellemetlen beszélgetést, vagy éppen azt gondolja, hogy kíméli az érzéseidet, holott a valóságban épp ellenkező a helyzet. A ghostingolás feldúlttá, zavarodottá és önbizalom-hiányossá teheti elszenvedőit.

Íme a váratlan eltűnések mögött meghúzódó lehetséges okok:

1. El akarják kerülni a „nagy beszélgetést”

Ha valaki elveszíti érdeklődését vagy vonzalmát egy kapcsolatban, az eltűnést könnyű kiútnak érezheti, így nem kell foglalkoznia a másik személy által kinyilvánított haraggal, szomorúsággal vagy más erős negatív érzelmekkel.

„Ez a módszer lehet az elkerülés egyik formája, arra irányuló kísérlet, hogy ne gondoljanak valamire, vagy ne kelljen szembenézniük valamivel, ami nehéz és fájdalmas” – mondja Kelifern Pomeranz pszichológus-szexterapeuta.

Magyarul tudják, hogy éppen megbántanak, de ők nem szeretnének hasonlót elszenvedni, ezért kommunikálják így a szakítást.

2. Talán megbántottad őket

Az is lehet, hogy a ghosting elszenvedője lépett túl egy határon. Egyes esetekben a randevún olyasmi történhetett, ami felzaklatta a másik felet, és annyira nem tud túllépni a dolgon, hogy a legkevésbé elegáns módszerrel oldja meg a szakítást. Egy 2020-as tanulmányban az emberek arról számoltak be, hogy miért cselekedtek hasonlóan. Azok, akikkel megtörtént már, hogy eltűntek, azt mondták, hogy azért tették ezt, mert a partnerük: 

  • Tiszteletlenül viselkedett;
  • Rasszista volt;
  • Fontos információkat visszatartott;
  • Kéretlen szexuális tartalmat küldött.

Ha az illetőnek negatív benyomása van rólad, „a személyes eszmecsere gondolata ezek után annyira kellemetlen lehet, hogy inkább elkerüli” – magyarázza Theresa DiDonato párkapcsolati specialista, a Loyola Egyetem pszichológiaprofesszora.

3. Nem akarnak megbántani

„Egyes szellemek azért nem válaszolnak, hogy megkíméljék a másik személy érzéseit”

– mondja Pomeranz.

Más szavakkal, az eltűnők reménykedhetnek abban, hogy a viselkedésük elküldi az üzenetüket anélkül, hogy azt ténylegesen le kellene írniuk.

4. Nem érzik magukat biztonságban

Egy 2019-es felmérésben az emberek azt mondták, hogy nem érzik magukat biztonságban, ha szakítanak valakivel, és aggódnak, hogy az majd a helyzethez nem illően vagy furcsán viselkedik.

„Tehát a saját jólétük érdekében abbahagynak minden kommunikációt” – állapítja meg DiDonato.

Összpontosíts az élet más területeire, és lépj kapcsolatba szeretteiddelMoMo Productions / Getty Images Hungary

Hogyan kezeljük, ha ez történik velünk

Ha valaki így bánt meg minket, az a legtöbbször fájdalmas lehet, és rengeteg megválaszolatlan kérdést hagy maga után. Íme néhány tipp, amelyek segítenek továbblépni az elutasítástól:

1. Nem baj, ha érzed a veszteséget

Minden hasonló eset mélyen fájdalmas lehet, még akkor is, ha csak néhány randevún voltál a későbbi szellemlénnyel. „Különösen kiábrándító lehet, ha igazán szerettük a másikat, és úgy gondoltuk, hogy a dolgok jól mennek” – emelte ki Pomeranz.

Nem baj, ha hagyod magad szomorúnak lenni egy kicsit. „A ghosting mindenképpen a veszteség egy fajtája, és hasonlóan minden veszteséghez, fontos, hogy teret és időt hagyjunk a gyásznak” – vallja a szakértő.

2. Ismerd fel, hogy nem feltétlenül a te hibád

„Könnyű magunkat hibáztatni, ha valaki eltűnik az életünkből”

– mondja DiDonato. Csábító, hogy mindent túlgondolj, amit mondtál vagy tettél a randevúkon, de a másik viselkedését gyakran nem tudod befolyásolni.

Előfordulhat, hogy a randevúpartnered nem áll készen az elköteleződésre, előfordulhat, hogy visszatért egy exéhez, fogalma sincs, mit akar, vagy egyszerűen nem érzi a „szikrát” veled. Végső soron el kell fogadnod, hogy soha nem tudod, miért történt ez veled.

3. Összpontosíts az élet más területeire

Az elutasításból való gyógyulás fontos része, hogy pozitív önérzetet ápoljunk, és ne hagyatkozzunk másokra, hogy jól érezzük magunkat, hívja fel a figyelmet Pomeranz. Az olyan hobbikra való fókuszálás, mint a művészet vagy a sport, jó módja lehet a lelkesedés fenntartásának.

„Az egészséges önbecsülés és a teljes élet kevésbé pusztítóvá teheti a kísérteties fájdalmat”

– mondja Pomeranz.

4. Lépj kapcsolatba a szeretteiddel

Miután megtörtént a dolog, megnyugtató lehet, ha találkozol olyanokkal, akiket szeretsz, és emlékeztetnek arra, hogy nem vagy egyedül.

„Hasznos lehet, ha támogató barátokkal és családtagokkal veszed körül magad, akik megerősítik az értékeidet”

– emelte ki Pomeranz, azt is hozzátéve, hogy ilyenkor még többet beszélj szeretteiddel arról, hogy érzed magad, mindeközben egy kicsit elterelhetik a figyelmedet, és pozitívabb dolgokra emlékeztethetnek.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb.”

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem – Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.