7 meglepő dolog, ami akkor történik, ha abbahagyod az ivást: az agyad hálás lesz érte

Read Time:5 Minute, 33 Second

Hét meglepő dologról számolunk be, ami néhány napon belül megtörténhet az alkohol elhagyása után. A jobb alvás, a szebb bőr és a jobb hangulat csak néhány a lehetséges előnyök közül.

Az alkoholfogyasztás akár ideiglenes elhagyása is láthatatlan előnyökkel jár, például a májra és a szívre, de számos olyan hatással is számolnod kell, ami úgy vezethet az egészséges életmód felé, hogy szinte észre sem veszed. 

„Felfedeztem néhány meglepő hatást, köztük az éhségérzetem megváltozását és a kifejezetten élénk álmokat” – kezdte beszámolóját Anna Medaris, az Insider szerzője, aki a száraz január betartása után foglalta össze olykor meglepő tapasztalatait. Ki gondolta volna, hogy ennyi előnye van egy hónapnak alkohol nélkül?

1. Eleinte alvászavarok léphetnek fel

Amikor a szinte napi rendszerességű ivás abbahagyod, először meglepő dolgok érhetnek. „Akár az is előfordulhat, hogy alvászavarokat tapasztalsz. Ennek az az oka, hogy az alkohol egy depresszáns, amelyre a szervezet időnként támaszkodni szokott, hogy elaludjon” – mondta Katie Witkiewitz, az Új-mexikói Egyetem alkohol-, szerhasználat és függőségekkel foglalkozó központjának pszichológusa.

Kiemelte: ha elhagyod, a testednek és az elmédnek újra meg kell tanulnia, hogyan merüljön álomba magától. 

 „Még ha nehezen is alszol is el, valószínűleg jobban alszol”

– fűzte hozzá a jó hírt Witkiewitz.

Az alvásunk napokon vagy heteken belül helyreállhat.

2. Meglepően pihentetővé válik az alvás, tele leszel energiával

„Számomra néhány éjszakába telt, mire megszoktam, majd utána már felébredtem az ébresztőm megszólalása előtt, és úgy éreztem magam, mint Michael Phelps” – fűzte hozzá a szerző.

Witkiewitz szerint az, hogy milyen fantasztikus hatással lehet ránk az alkoholfogyasztás visszaszorítása, az alvás szokta leginkább meglepni az embereket. „Nem is sejtjük, hogy az alkohol hosszú távon milyen rossz hatással van az alvásra és az energiára” – foglalta össze.

3. Eleinte rémálmaid is lehetnek, de az álmok mindenképp élénkebbek

Miközben egy normál alvási ciklus akár hat-hét REM-ciklust is tartalmazhat – az alvás helyreállító fázisát –, ivás után előfordulhat, hogy csak egyet-kettőt élünk át ebből a fontos szakaszból éjjelente.

Még mindig az alvásnál maradva, a szakember szerint először élénk álmaink lehetnek, vagy akár rémálmokkal is találkozhatunk. Több REM-szakasz ugyanis több álmot jelent.

Ezek az álmok különösen élénkek lehetnek, részben azért, mert újfajta – alkoholmentes – környezetben éled az életed, és az agyad megpróbálja megérteni ezt, és felvenni a tempót.

4. Rád tör az éhség, édesség után sóvárogsz

Ha valaki régóta nagyivó, a szervezetének is szüksége van arra az extra energiára, hogy segítsen meggyógyítani az összes olyan szervet, amelyet az alkohol károsított – hangsúlyozzák a 30 napos program, az Alkoholkísérlet virulális edzői.

Azt javasolják, hogy igyunk sok vizet, és együnk sok fehérjét a folyamat támogatása érdekében.

A szervezet édességre vágyhat, részben az alkoholban lévő cukornak köszönhetően – különösen, ha bort és koktélokat is fogyasztottunk korábban. „A sütemények és a fagylalt után nyúlni is megnyugtató érzés lehet a régi mankó hiányában” – emelte ki Witkiewitz, aki óva int attól, hogy unaloműzőként vagy önmagunkat jutalmazva az egészségtelen falatok után nyúljunk. 

A szakember szerint a sóvárgás időszaka nem tart majd sokáig.

5. Meglepően sokféle érzésen mész keresztül

Az alkoholkísérletekről szóló privát Facebook-csoportokban többen beszámoltak arról, hogy a folyamat elején sokféle érzelmet átéltek – a kétségbeeséstől az örömig. Ez várható, különösen az egykori nagyivók számára, mivel az alkohol elaltatja az érzelmeket, annak hiánya pedig teljes mértékben megmutatja őket. 

„Az alkohol a test számos rendszerét érinti, és szinte minden neurotranszmittert és azokat a molekulákat, amelyek elősegítik az agysejtek közötti kommunikációt”

– közölte a Vala Health orvosi csoport.

Érdemes felhagyni velegawrav / Getty Images Hungary

„Az agyad egy ideig szinte hiperhajtásban halad, miután elhagyod az alkoholt, és már nem zsibbad, mint korábban” – teszik hozzá.

Néhány leszokónak ilyenkor előnyös lehet egy terapeutával való együttműködés, hogy feldolgozza az érzelmeit, és megértse, miért használt alkoholt.

6. Látszólag minden erőfeszítés nélkül más pozitív változások is történhetnek

Az alkohol eltávolítása, akár csak egy hónapra is, dominószerű hatást fejthet ki.

Talán vágytál már az edzőterembe, vagy fontolgattad, milyen lenne egészségesebben étkezni. Az alkohol életedből való eltávolítása fontos hatást fejthet ki az élet látszólag nem kapcsolódó területein is. A kutatások kimutatták, hogy egy viselkedés sikeres megváltoztatása növeli az önbizalmat és a hatékonyságot, ami egészségesebb változtatásokra késztethet. 

A jó közérzettel való ébredés nagyobb valószínűséggel inspirál majd arra, hogy edzőterembe menj, ez felkeltheti az egészséges étkezés iránti vágyat, ami végül elősegíti a jó alvást, és így tovább. 

Gretchen Rubin boldogságszakértő szerint másképp látjuk ilyenkor magunkat. Azt gondolhatjuk: „Jelenleg absztinens vagyok, és a nem ivók egészségesen döntenek más területeken is.”

Az, hogy más egészségügyi célok mennyire könnyedén jönnek a váltás után, gyakran meglepi az embereket – mondta Nick Allen, a Sunnyside társalapítója és vezérigazgatója. Munkahelye egy olyan alkalmazás és szervezet, amely segít az embereknek tudatosabban és óvatosabban inni.

„Csodálatos látni, hogy hirtelen megvalósul a többi fontos egészségügyi cél, amelyekre már régóta törekedtek, sikertelenül”

– kezdte a szakember. 

7. Egészségesebb dopaminforrásra vágysz majd

Az Egyesült Királyságban végzett kutatások kimutatták, hogy azok, akik kipróbálták a száraz januárt, később is kevesebbet ittak.

„Mindig azt tapasztaltam, hogy nem jellemző a visszatérés a korábbi szintre, mert a szervezet azt érzi, nem szokott hozzá” – mondta Witkiewitz. 

Ráadásul a tanulmány szerint ez a „tiszta” hónap lehetőséget ad az embereknek, hogy megtapasztalják a józanság előnyeit, és megtanulják, hogy nem kell inniuk ahhoz, hogy jól érezzék magukat. Lehetőséget ad az agynak arra is, hogy újrakalibrálja jutalmazási rendszerét a természetes dopaminfokozók, például a testmozgás és a zene irányába.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb.”

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem – Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.