Nagyvárad főterére vitték a debreceni cívisházakat bemutató tárlatot – Debrecen hírei, debreceni hírek | Debrecen és Hajdú-Bihar megye hírei

Read Time:1 Minute, 27 Second

 

Nagyvárad főterére vitték a debreceni cívisházakat bemutató tárlatot



Nagyvárad – A Szent László téren két hétig látható Harangi Attila és Löki Viktor kiállítása.


Látványos tárlat nyílt hétfőn Nagyvárad szívében. A Debreceni cívisházak egykor és most című kiállítást a Puskás István, Debrecen város kultúráért felelős alpolgármestere és Botházy Nándor, Bihar megye alprefektusa nyitotta meg a Szent László téren, a 30. Festum Varadinum kulturális fesztivál programjaként. A megnyitó után a Mathias Corvinus Collegium központban Mazsu János történész, a Debreceni Értéktár elnökének vezetésével Harangi Attila és Löki Viktor szakmai beszélgetést tartottak a cívisházakról.

Fotó: facebook.com/debrecenhazai

 

A szabadtéri kiállítás – mely első ízben a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara rendezésében valósult meg 2021 októberében – két héten át láthatják az érdeklődők.

Fotó: facebook.com/puskasistvankultura

Harangi Attila debreceni építészmérnökként már több, mint három éve kutatja szülővárosának építészeti örökségét, a cívis lakóházakat. Attila a Debreceni Egyetem mesterképzésén diplomamunkájának választotta a történeti belváros cívis lakóházainak megőrzését. Hogyan maradhatnak meg a történeti földszintes lakóházak az átalakuló városszövetben? 2019 júniusában a diplomatervében egy konkrét ház és környezetének az újragondolására készített tervet, azóta pedig több mint 1500 ház tipológiájának elkészítése által teljesedett ki a kutatása. 2019 novemberében a katasztere és a kutatása bemutatására létrehozta a www.debrecenhazai.hu honlapot, illetve a hozzá kapcsolódó közösségi oldalakon máig naponta oszt meg tartalmakat a témában.

Fotó: facebook.com/debrecenhazai

Harangi Attila munkájához 2019-ben csatlakozott fotósként Löki Viktor; a szerzők pedig az elmúlt években azt tűzték ki célul, hogy a levéltári és építészeti kutatásokat a házak belső felmérésével, belső tereik és jellemzően régi bútoraik alapos fényképes dokumentálásával, illetve a lakókkal, bérlőkkel és egyes cívisházak esetében üzletvezetőkkel készített interjúkkal és visszaemlékezésekkel egészítsék ki.
Kapcsolódó cikkek:


Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.