Fazekas Mihály alakját is megidézik Debrecenben – Debrecen hírei, debreceni hírek | Debrecen és Hajdú-Bihar megye hírei

Read Time:1 Minute, 16 Second

 

Fazekas Mihály alakját is megidézik Debrecenben



Debrecen – Az áprilisi után ismét a Debreceni Köztemetőben barangolhatunk egy vezetett séta alkalmával.


Hazánk egyik legszebb sírkertjét, a Debreceni Köztemetőt idén 90 éve, 1932-ben nyitották meg. Az ország első természetvédelmi területén található temető fái és sírjai között érdemes szakvezetett sétára indulni, hiszen a temetőkert Debrecen történelmi emlékparkja is.

 

A város különböző területein fekvő régi temetők megszüntetésével ide temették a város nagy halottjait, kivéve Csokonai Vitéz Mihályt, akinek a sírját meghagyták eredeti helyén. A Debreceni Köztemetőben számos neves halott nyugszik, így az ott eltöltött idő történelmi, kulturális és irodalmi utazás is egyben. Szakvezető segítségével a sírok között barangolva olyan nagyságok alakjait idézhetjük fel, mint Fazekas Mihály, a Lúdas Matyi írója és a Magyar Füvészkönyv egyik szerzője; Komáromi Csipkés György és Budai Ézsaiás, a Debreceni Református Kollégium híres professzorai; Oláh Gábor és Kiss Tamás költők; Boka Károly, Debrecen híres prímása, az „alföldi cigánykirály” vagy Jablonczay Lenke és Szabó Elek, Szabó Magda szeretett szülei.

Szintén a debreceni sírkertben nyugszik Borsos József, Debrecen egykori főépítésze, akinek a köztemető Ravatalozóját is köszönhetjük. A temető főbejáratán belépve lenyűgöző látványt nyújt Borsos fő műve, a szecessziós stílusú épület és az előtte található Tükörtő, melyek építészeti és képzőművészeti értékeit önálló séta keretében ajánlott felfedezni.

A séta május 21-én, szombaton 15 órától indul. Találkozás helye: Debreceni Köztemető II. kapu (Ravatalozóval szemben). Regisztrálni az [email protected] e-mail címen kell.

Bővebb információ: itt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.