A barátod az ellenséged? Ez a 7 vörös zászló figyelmeztet arra, hogy gond van

Read Time:4 Minute, 43 Second

A barátok sokfélék lehetnek, így mindegyikükkel más lehet a kapcsolatod. Ha azonban az alábbi jelek ismerősek lehetnek, érdemes a barátságotokat átgondolni, akármilyen régre is nyúlik vissza.

A barátod az ellenséged is lehet? Sajnos így van. Azok, akik közel állnak hozzánk, sokkal több információval rendelkeznek rólunk, és mindezt akár ellenünk is fordíthatják. A családoddal ellentétben a barátaidat te választod, így érdemes nagyon odafigyelni rájuk. A mérgező barátságok ugyanis egyre gyakoribbak, ám szerencsére a jelek felismerhetők. 

Jelei vannak, ha a barátok inkább ellenségek

Mennyire avatod be a barátaid a magánéletedbe? Milyen sűrűn találkoztok? Érezted már úgy, hogy egyoldalú a kapcsolatotok? Amikor te sokkal több időt és energiát áldozol a másikra, mint ő rád, az nagyon rossz érzés lehet. Kérdés, hogy ez csak néha fordul elő, vagy rendszeresnek mondható? Mert ha így van, akkor sajnos a barátod talán inkább az ellenséged.

Azért is nehezebb felismerni a baljós jeleket a barátokkal kapcsolatban, mert nagy velük szemben az elfogultság bennünk.

Az érzelmi kiszipolyozás, manipulálás, sajnáltatás azonban nagyon is felmerülhet egy barátságban is, és ilyenkor mérlegelni kell. Ha a mérleg másik serpenyőjében vannak pozitívumok is, talán még van remény, hogy megmentsd a barátságot. Ha azonban az alábbi jelekkel nézel szembe, vigyázz!

Barátok vagy ellenségek? Néha nem olyan egyszerű eldönteni, de vannak egyértelmű gyanújelekHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Félsz vele kettesben maradni: ez valódi vörös zászló

Ha azt érzed, hogy a barátoddal megbeszélt találkozó nem izgatott várakozást okoz benned, hanem görcsös visszakozást, az egyértelműen nem jó jel. Abban az esetben, ha a találkozás után érzelmileg kiszipolyozottnak érzed magad, és rosszabb a közérzeted, mint a találkozótok előtt volt, érdemes elgondolkodni a barátságotokon. 

Egyoldalú a kapcsolatotok

Ahogy már említettük, az egyik legkellemetlenebb érzés bármely emberi kapcsolatban, ha úgy tapasztaljuk, hogy az egyoldalú. Minden kapcsolat mozgatórugója a kölcsönösség, ha ez nincs meg, akkor előbb-utóbb gyengül, majd elhal a köztetek lévő barátság. Az üzeneteknek, találkozóra való invitálásoknak kölcsönösen természetesnek kell lennie, ha pedig nem ez a helyzet, akkor ez inkább érdekkapcsolat. 

Te vagy a pszichológusa

Az egy dolog, ha elpanaszoljuk szívünk aktuális bánatát a barátnőnknek, de az már más, amikor egy barátod folyton csak panaszkodik neked. 

Amikor felmerül benned az érzés, hogy lassan óradíjat kérhetnél el pszichológusként a sok hallgatásért,

akkor itt az ideje, hogy jelezd ezt a barátod felé. Ha ettől sem veszi észre magát, és továbbra is önző módon viselkedik, lelki szemetesként használ, akkor állj tovább. 

Kihasznál

Egyetemről ismerős lehet a helyzet, miszerint amikor a jegyzeteket cserélgettétek egymás közt, néha meglepő módon megszaporodott barátaid köre – akik aztán később eltűntek. Ha ezt a barátság mézesmázos burkával álcázza valaki, könnyen becsaphatod magad. Ha egy barátod leginkább akkor jelentkezik, amikor szeretne valamit, vagy konkrétan kér valamit tőled, akkor állj ki magadért, és mondd meg neki, hogy úgy érzed, kihasznál, és amikor nincs semmi baja, akkor is keresne-e vajon? 

Kritizál

Sajnos ez is gyakori jelenség. Vannak, akik felhatalmazva érzik magukat arra, hogy belső körünk részeként folytonosan kritizáljanak minket, és rávilágítsanak számtalan hibánkra. Természetesen az építő kritikával nincsen semmi baj, sőt. De a szándékosan rosszindulatú, kedves stílusban beszólogató barátnők nincsenek jó hatással az önbizalmadra. Ne engedd, hogy ez elhatalmasodjon, és azt se hidd el, hogy mindennek csakis a jó szándék az oka. 

Vörös zászló lehet az is, ha folyton csak panaszkodik

Vörös zászló lehet az is, ha folyton csak panaszkodikeclipse_images / Getty Images Hungary

Kéretlen tanácsokkal lát el

Tanácsadásra jogosultnak is érezheti magát egy jó barát, viszont a tanácsok megfogadása már rajtunk áll. Te döntöd el, hogy elfogadod-e véleményét, vagy nem élsz a tanáccsal.

Amikor viszont folyton tanácsokkal halmoznak el, és még meg is sértődnek, ha nem fogadod el őket, az nem egészséges egy barátságban.

Barátod nem vezető vagy mentor, aki tanácsokkal segít neked abban, hogy jobb legyél, hanem egy barát, aki érzelmileg támaszod ideális esetben. 

Féltékeny

Az a bizonyos zöld szemű szörny… Belegondoltál már valaha abba, hogy a folytonos kritizálás féltékenységből eredhet? Tudjuk, egy barátságban nincs helye féltékenységnek, de ha kettőtök közül te jóval sikeresebb vagy az életben, ő pedig épp lejtmenetben van, az bizony éket verhet közétek. A féltékenység lehet persze inspiráló hatású is, de a legtöbb esetben elfojtott gúnyt és konfliktusokat eredményez. 

Ha ezekkel a jelekkel tömegesen találkozol, inkább szakítsd meg azt a barátságot, ha pedig néhány jelet ismertél fel, akkor beszéljetek erről barátoddal! 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb.”

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem – Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.