Új juttatások a nyugdíjasok számára. Ki jogosult ingyenes gyógyszerre

Read Time:1 Minute, 18 Second

Június eleje óta egyszerre két egészségügyi minisztériumi rendelet lépett életbe, amelyek az ingyenes gyógyszerek átvételét szabályozzák. Ez különösen a nyugdíjasokra vonatkozik. Milyen újítások várnak az idős betegekre? Kik és milyen gyógyszereket kaphatnak ingyenesen, és kiknek biztosítanak 50%-os kedvezményt?

Hatályba lépett az Egészségügyi Minisztérium “A gyógyászati célú gyógyszerek jegyzékének jóváhagyásáról” szóló rendelete.

– Most mindenki, aki ezekben a betegségekben szenvedett, fogyatékosságtól függetlenül, ingyenesen kapja meg a szükséges gyógyszereket, beleértve a nyugdíjasokat is” – magyarázta a jótékonysági alapítvány főigazgató

Például a vényköteles gyógyszerek mostantól akár 180 napra is felírhatók. Ehhez képest korábban a maximális időtartam 90 nap volt. Ez a változás a nyugdíjasokra, a fogyatékkal élőkre és a hosszú kezelést igénylő krónikus betegségben szenvedő betegekre vonatkozik. Ezenkívül nagyobb az ellenőrzés a receptek felett. Ezeket a vonalkóddal ellátott űrlapokra írják.

Meg kell azonban jegyezni, hogy nem minden nyugdíjas kaphat ingyenes gyógyszereket a hosszú távú kezeléshez. Az ilyen ellátásokra jogosultak közé tartoznak az I., II. és III. csoportba tartozó rokkantak, a hazai fronton dolgozók.

– A rendes nyugdíjasok 50 százalékos kedvezményre jogosultak a gyógyszerekből, de nem minden.

– Ne feledje, hogy az 50%-os kedvezmény csak akkor vehető igénybe, ha az orvos által felírt, a megfelelő módon kitöltött, a szükséges aláírásokkal és bélyegzőkkel ellátott vénye van. A receptet két példányban kell kiállítani, az egyiket a betegnek kell átadnia a gyógyszertárnak, a másik pedig a térítéshez szükséges.

Az ügyvéd tisztázta, hogy a gyógyszertári kedvezményre nem szabad rögtön számítani. Ez a kedvezmény nem vehető igénybe a gyógyszer vásárlásának helyén. A nyugdíjas saját költségén vásárolja meg a gyógyszert, majd a szociális szolgálattól a költség felének megfelelő összegű kompenzációt kap.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.