Hogyan lehet megszabadulni a gyomoktól egy telken

Read Time:3 Minute, 18 Second

A kertben, zöldségeskertben vagy gyümölcsösben a kultúrnövények mellett lévő gyomok csökkentik a termesztett gyümölcsök, bogyós gyümölcsök és zöldségek hozamát és minőségét. A nemkívánatos növényzet elleni küzdelem kellemetlen, de szükséges feladat. A vidéki és kerttulajdonosok a legkülönfélébb módszerekkel vágják le a gyomokat: gyomirtó szerekkel és anélkül. Hogyan lehet megszabadulni a gyomoktól a telken, milyen gyomirtási módszereket használnak a kertészek és a zöldségtermesztők?

Mechanikus módszerek
Ásás. Ez a meglehetősen időigényes, de nagyon hatékony módszer segít megszabadulni a más módszerekkel nehezen irtható gyomoktól: búzafű, pitypang, köszméte, zsurló stb. Az újratelepítés általában ősszel, a betakarítás után történik, olyan területre, amely nincs benőve. A kert felásásakor ásó helyett jobb, ha villát használunk. Ez megakadályozza, hogy a gyomok gyökerei megsérüljenek, és teljesen a gyep felszínén maradjanak. A munka befejeztével távolítsa el a területről az összes növényi törmeléket, és ártalmatlanítsa azokat.

Gyomlálás. Az ágyások gyomlálását általában szezononként többször kell elvégezni. Kezdje tavasszal, amikor megjelennek az első termesztett palánták, és velük együtt a nem kívánt szomszédok gyomok formájában. Ha a gyomokat nem zavarják, rövid időn belül eluralkodnak a parcellán. Fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a gyomok virágozzanak – különben nehezen lehet majd visszaszorítani őket. Különféle gyomirtó eszközök – kapák, csákányok, metszőszerszámok, gyökérgyomlálók stb. – használhatók. Ezzel a módszerrel nem lehet a gyomok 100%-ától megszabadulni, de a növény felső részének eltávolításával lelassítja annak növekedését és fejlődését, mivel a gyomnak időre van szüksége a visszanövéshez. A termésnek van ideje beérni.

Fagyasztás. Ha a betakarítás után felássa a talajt, és eltávolítja a rizómákat a területről, általában apró fűdarabok, gyökerek és gyommagvak maradnak a talajon. Ezek mind elpusztulnak, amikor az első fagy megérkezik. A gyomirtásnak ezt a módszerét fagyasztásnak nevezik.

Pazarlás. A kimerítés a gyomok vegetatív szerveinek (szárak, levelek, gyökerek) rendszeres levágása, ami az új hajtások tápanyagfelvételének növekedéséhez vezet. Ez azt jelenti, hogy a fű csírázó részeit addig vágják vissza, amíg a gyökerekből ki nem fogy a tápanyag, és a növény el nem pusztul. A módszer hatékony a gyökeres gyomok – gyűszűvirág, csomósodás, keserűfű – ellen.

Fojtogató. Megszabadulni a búzafű segít az úgynevezett fojtogatás – vágás a föld alatti szervek a növény a fő mélységben a gyökérrendszer későbbi mély lapátolásával dugványok (awls) a talajba különböző eszközökkel. A gyomnövények elpusztítása érdekében ebben az esetben végezze el a felszíni keresztművelést tárcsás vagy 10-12 cm-es szántási mélységű ekével. Ez lehetővé teszi, hogy a növény gyökereit 10-20 cm hosszúságú darabokra vágjuk. A korongozás után 10-12 nappal mélyszántást végeznek, amely elpusztítja a felaprított gyökérzetből kihajtott fiatal hajtásokat.

Égés. Néhány kertész és zöldségtermesztő ezt a módszert alkalmazza, amikor eldönti, hogyan irtja a gyomokat a kertjében. Jól működik olyan makacs növényeket tartalmazó ágyásokban, mint a kapor, a petrezselyem és a sárgarépa. Az égetést általában az első hajtások megjelenése előtt alkalmazzák. A nemkívánatos növényzetet fúvócsővel távolítják el a talaj felszínén a tüzet végigcsúsztatva. A lángszóró a gyomok károsításával szinte semmilyen hatással nincs a talaj felszíni rétegének fizikai, kémiai és mikrobiológiai tulajdonságaira.

A gyomirtás már a magágy előkészítésével megkezdhető. A talajművelés nélküli gazdálkodás, amely a biogazdálkodási módszerek egyike, jól alkalmazható erre. Ebben az esetben a parcellát szezononként egyszer kell megművelni a talaj kezdeti művelése során. Ezt követően a talaj csak fellazul. Milyen előnyei vannak ennek a módszernek? Ennél a módszernél a gyomnövények magjai nem jutnak a talaj felszínére, és következésképpen nem csíráznak ki. A szél által időnként befújt magvak nem tesznek nagy kárt a növényekben. Az ágyások köré deszkából, téglából vagy csempéből készült kerítéseket helyezhetünk, hogy megakadályozzuk a megereszkedést. Ha az utakat mulccsal szórjuk meg, a gyomok még itt sem tudnak majd növekedni.

Megelőző intézkedések
A parcella kezelésével és a gyomok eltávolításával kapcsolatos problémák megoldása lényegesen könnyebb, ha időben megteszünk bizonyos megelőző intézkedéseket. Nem szabad például friss szerves anyaggal trágyázni a magágyakat. Csak olyan jól lebomlott trágyát használjon, amely 2-3 évig pihent. Ugyanez vonatkozik az érett fűfélékkel (magvakkal) történő komposztálásra is. Az is fontos, hogy a vetőmag tiszta és gyommagoktól mentes legyen. A legjobb, ha a fajtamagokat szaküzletekben vásárolja meg. A kultúrnövényeket gyökerestől kell öntözni, mert a gyomoknak is szükségük van nedvességre, és ha hiányt szenvednek, akkor kedvezőtlenebb körülmények közé kerülnek.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.