A végéhez közeledik a tavaszi munka a hajdú-hihari szántóföldeken – videóval – Debrecen hírei, debreceni hírek | Debrecen és Hajdú-Bihar megye hírei

Read Time:1 Minute, 29 Second

A végéhez közeledik a tavaszi munka a hajdú-hihari szántóföldeken – videóval



A végéhez közeledik a tavaszi munka a Hajdú-Bihar megyei szántóföldeken, nagyrészt már mindenhol befejeződött a vetés. A szakemberek szerint kiadós esőzésekre lenne szükség a növények további fejlődéséhez. A legnagyobb területen idén is kukoricát és napraforgót vetettek.


A csapadékhiányos január, február és március után jó ütemben tudták végezni a gazdák a tavaszi vetéseket. Jól haladtak a növényvédelmi munkákkal is. Mike Sándor gazdálkodó arról beszélt, hogy nem csúsztak a tavaszi munkákkal, minden a tervek szerint halad, most továbbra is jó időre és kiadós esőre lenne szükség a növények fejlődéséhez.

– A tavaszi vetést meg kell csinálni, ami napraforgó és főleg kukorica, ami a terület nagy-nagy százalékát foglalja. Most jelenlegi állapotban minden nagyon szép, minden kikelt, már most a gyomirtózást végezzük, következőleg kombinátorozzuk, és még egy kis műtrágyát fogunk neki adni – mondta Mike Sándor.

Az összességében mintegy 200 ezer hektár hajdú-bihari szántóterületen jórészt minden tavaszi vetésű növény a földbe került már. A legnagyobb területen, több mint 100 ezer hektáron kukoricát termesztenek, ezt követi a napraforgó 60 ezer hektárral, de vetettek zabot, tavaszi árpát, szóját és cukorrépát is.

– Bármilyen növénytípusról beszélünk, vagy bármilyen állattenyésztési adatról, azt tudom mondani, hogy az országos adatoknak a minimum 10 százalékát mi szállítjuk, ebből is látszik, hogy az egyik legerősebb agrármegye vagyunk. Azt látom, hogy a napraforgó tekintetében van most különös változás, hiszen a napraforgónak az ára nagyon fölment, és azt láttam, hogy a gazdatársak, ahol erre a lehetőség adott, megpróbáltak napraforgó vetni – emelte ki Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Már az őszi kalászosok trágyázása, gyomirtása is befejeződött: fejlődésükben eleinte lemaradást mutattak ugyan, de a tavaszi esőzések jótékony hatással voltak rájuk.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.