Miért kell egyes samponokkal egymás után kétszer is hajat mosni?

Read Time:2 Minute, 59 Second

A samponok használati útmutatóját viszonylag kevesen olvassák el, így sokan nem is tudnak róla, hogy kedvenc termékükkel kétszer is hajat kéne mosni.

Ebből rögtön le is szűrhető a tanulság, hogy a második hajmosás elhagyása nem von katasztrofális következményeket maga után. Akkor vajon egyszerű manipulációról van szó a sampongyártó cégek részéről, hogy több fogyjon termékeikből, vagy a kétszeri hajmosás valami kevésbé nyilvánvaló, rejtett előnnyel jár?

Ezért ajánlják a kétszeri hajmosást

Hogy a gyakorlatban van-e értelme megismételni a hajmosást, az nagyban függ a felhasználó életmódjától. Egy elterjedt nézet szerint az első habosítás eltávolítja a hajból a nap folyamán felgyülemlett szennyeződéseket, beleértbe az elhalt bőrt, az izzadságot és más hajápoló termékek maradványait, míg a második táplálja a hajat és a fejbőrt. Egyes fodrászok ezt azzal egészítik ki, hogy a második mosás mellőzése esetén a sampon nedvesítő hatása, fehérjéi és egyéb jótékony tulajdonságai kevésbé tudnak érvényesülni.

Van, amikor indokolt kétszer is használniMosayMay / Getty Images Hungary

De ez nem érvényes egyformán mindenkire. Ha például legalább naponta vagy kétnaponta mosol hajat, ennyi idő alatt valószínűleg nem halmozódik fel annyi szennyeződés rajta, ami indokolttá tenné a duplázást.

A gyakori mosás és öblítés valójában negatív következményekkel járhat, mivel megfosztja a hajat a természetes olajoktól anélkül, hogy elegendő időt hagyna visszaépülésükre.

Az egymás utáni kétszeri hajmosás ezért elsősorban azok számára ajánlott, akik hetente csak 1-2 alkalommal mosnak hajat. Az ideális gyakoriságot befolyásolhatja az is, hogy mi történik a hajaddal két mosás között. Ha olyan termékeket használsz, mint a hajhab és a zselé, vagy sok időt töltesz poros, szennyezett környezetben, az ismételt hajmosás helyénvaló lehet. A fejbőr betegségeire, például a seborrheás dermatitisz kezelésére előírt gyógyhatású samponoknál pedig eleve ezt írják elő.

Megfelelő gyakoriság esetén a második mosás tápláló hatású lehet

Megfelelő gyakoriság esetén a második mosás tápláló hatású lehetsoutherlycourse / Getty Images Hungary

A számos samponos flakonon megjelenő utasítás az iparág kezdeti időszakából maradhatott fenn. Amikor ugyanis az első hajápoló termékek megjelentek a boltok polcain, még nem volt jellemző, hogy az emberek mindennap fürödjenek. Azokban az időkben ezért tényleg általános érvényű jótanácsnak számított, hogy amikor csak lehetőségük van rá, a vásárlók kétszer is samponozzák be a hajukat.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb.”

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem – Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.