Ismerős Arcok: tényleg nélkülük?

Read Time:2 Minute, 26 Second

Már egy napja kapható a hatalmas népszerűségnek örvendő zenekar új albuma!

Közel öt évvel a legutóbbi, Csak a szöveg! című sorlemez után új albummal örvendezteti meg rajongóit hazánk egyik legismertebb, legtöbbet koncertező zenekara.

A Máté Péter-díjjal és Teleki Pál-érdemérmes zenekar fennállása több mint 2 évtizede alatt egyszer sem éheztette még ennyi ideig a rajongótáborát új dalok nélkül, már csak ezért is különleges alkalom mondható ez a május eleji megjelenés.

A GrundRecords gondozásában érkező, „Utolsó” címre keresztelt album 9 vadonatúj Ismerős Arcok dalt tartalmaz, és bónuszként felkerült rá a Feró 75 tribute lemezre készített Bikini-átdolgozás, az Ezt nem tudom másképp mondani.

Az új szerzemények Dióssy Ákos felügyelete alatt készültek és egy olyan tipikusan a zenekarra jellemző eklektikusságot sugároznak, ami senki másnál nem érhető tetten a hazai könnyűzenei palettán.

Ezúttal kiemelten érződik az anyagon a ’80-as évek hatása és feelingje, ugyanis a zenekar tagjai akkor élték fiatalságokat és engedték, hogy a nosztalgia beszűrődjön a dalokba is.

A jóleső múltba révedés mellett természetesen ezúttal is itt lesznek a Nyerges Attila énekestől megszokott, aktualitásokra való reflektáló, tartalmas és magvas gondolatok és természetesen a zenekarra jellemző fülbe mászó dallamok is.

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a csapat legérettebb lemeze ez, ahol ráadásul olyan vendégművészek működnek közre, mint Szalóki Ági, Liszt Ferenc-díjas előadóművész és Karácsony János „James”, az LGT gitárosa.

Az Ismerős Arcok 1999. október 23-án alakult meg az Udvari Bolondok és a $texas zenekarok tagjaiból. Első időkben rhythm and bluest játszottak, jelenlegi stílusukban különböző zenei műfajok elemei ízlésesen keverednek a rockzenei hangzással. Valamennyi szerzeményük a hat művész lelkének zenei lenyomatát tükrözi.

Egy erdélyi út következményeként változott meg a szövegviláguk és témaválasztásuk, mely nagyrészt a magyar emberek és a nemzet sorsával, az első világháborút lezáró trianoni békediktátum igazságtalanságával foglalkozik.

Dalaik további témái között a legjellemzőbb gondolatok: a család és a hazaszeretet, kultúránk, értékeink tisztelete és megóvása valamint a közösségben való létezés fontossága. Zenéjükben a népi elemek, népdalfeldolgozások mellett előfordulnak hard rock, heavy metal stílusú alkotások, illetve Éberálom című lemezükön több dal is erősen dzsesszes beütésű. A zenekarra nagy hatással van a magyar népzene mellett az irodalom is.

A zenekar legismertebb számát a Nélküled című dalt, 2019. november 15-én két kisgyermek elénekelte a Puskás Aréna megnyitóünnepségén. Az elmúlt két évtized egyik legtöbbet koncertező zenekaraként rendszeres meghívottai rangos hazai kluboknak, fesztiváloknak. Évente 100-120 élő koncertet adnak, ezek között 3-4 jótékonysági céllal kerül megrendezésre.

Gyakran zenélnek határon túli magyaroknak is Erdélyben, Felvidéken, vagy Délvidéken egyaránt. 2010-ben a tengerentúlon – Torontóban és New Yorkban szerepeltek az ottani magyar közösségek meghívására, majd 2011-ben Svédországban adtak nagysikerű koncertet. (Wikipédia)

Az album megjelenésének napján a MOM Parkban, 18:00 kezdettel került vetítésre Farkas Péter Gábor koncert-riportfilmje a zenekarról, a „20 éven át…”. A filmet megelőzően dedikálta is a zenekar a frissen megjelenő „Utolsó” című lemezét a mozi előterében!

Ki hinné, hogy egy erdélyi út változtatta meg a zenekar dalszövegeinek a tartalmát? Pedig így történt!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.