„A művészet az, amellyel a mulandóságot meg lehet haladni” – Marton Szabolcs zene és vizualitás kapcsolatáról – kultúra.hu

Read Time:4 Minute, 9 Second

Marton Szabolcs szeret kísérletezni, és filozófiai tartalmúak az alkotásai. A változás pillanatáról szóló, Kvark című műve egyedülálló zenei kísérlet audiovizuális installációval. A Torula Művésztérben mutatják be május 21-én.

Kamaszkorod óta foglalkoztat, hogyan lehet jól érthető, erős üzenetet közvetíteni instrumentális zenei hangzással. Mit szeretnél üzenni a Kvarkkal?

Az instrumentális zene nem olyan, mint a verbális műfajok, amelyekkel konkrét információkat lehet közölni. Az az ötletem támadt, hogy jó lenne a zene aláfestésével vizuális élményt előállítani, így a koncerten egyszerűbb, könnyebben értelmezhető üzenetet átadni. Nem szeretném előre meghatározni, hogy mi az, amiről a Kvark szól, mert elég sokféle értelmezése lehet. De az alapkoncepció az emberi változás pillanatait és három szakaszát mutatja be.

Mi ez a három szakasz?

A vizuális élménnyel együtt elég sok irányba lehet vinni az értelmezést. Az emberi változás egy pillanata nagyjából úgy zajlik le, hogy először felfedezzük a változás előtti pillanatot, felfigyelünk valamire: ez az első rész, ekkor realizáljuk a változást. A második a flow rész, amikor kreatív folyamatba kerülünk, amitől megváltozik a gondolkodásunk. A harmadik fázis pedig a visszatérés, amit már más érzésekkel feltöltött állapotként észlelünk.

Mit jelent a mű címe?

A kvark a legelemibb részecske, amit jelenleg ismerünk. A
felállított tézisünk lényege, hogy az ember legkisebb pontjai a változás
pillanatai. Ennek vizsgálatáról szól a mű.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.