Az idősebb magyaroknak óvatosabbnak kellene lenniük

Read Time:2 Minute, 27 Second

Itt a nyár, kiszabadulunk a szabadba, strandolunk, kirándulunk, napozunk. Nyár van, kint vagyunk a természetben, strandolunk, kempingezünk és napozunk. Milyen szabályokat kell követni?

Ma már szinte mindenkinek evidens, hogy a nap ultraibolya sugárzásának sokféle károsító hatása van. E tényezők közül kiemelkednek a bőrre ható problémák. Nem mindegy, hogy milyen napszakban, milyen meterológiai viszonyok között, mekkora tengerszint feletti magasságban ér minket a sugárzás. Fontos tényező a táj, a domborzati viszonyok, vagy hogy mennyire szórt a fény. Vagyis sok dologra érdemes figyelnünk.

Alapvetés, hogy nyáron 11 és délután 3 óra között lehetőleg kerüljük a tűző napot. Természetesen a fénytől való védelem az ettől eltérő napszakokban is indokolt. Legideálisabb a ruhával való takarás. Ma már fényvédő faktoros ruházat is elérhető. A fej, nyak, kéz testtájakra – amelyeket nem tudunk eltakarni – pedig sokféle, magas faktorszámú készítmény közül választhatunk. Ezeket naponta többször használjuk. Vízből kijőve, szárítkozás után mindenképpen.

Milyen károsodás érhet minket?

Ez alapvetően két időtávon valósul meg. Az azonnali probléma a leégés, ami kellemetlen.  A hosszabb távú hatások közé tartozik a bőröregedés, és sajnos a bőrdaganatok is. Ez utóbbinak több fajtája ismert. A basalioma Magyarországon a leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat. Leginkább az ötven év feletti korosztály érintett, de előfordulhatnak fiatalkori megjelenések is.

A férfiak erősebben érintettek, mint a nők.

A melanóma, a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. Elsősorban az intenzív UV-sugárzásnak kitett területeken, a fejbőrön, arcon, ajkakon, füleken, nyakon, kezeken alakulhat ki. A bőrhöz kapcsolódó daganatok 2-3 százalékát adja, ez az egyik legrosszabb indulatú daganattípus. Késői felismerés esetén sajnos nagyon magas a halálozási aránya. A spinalioma vagy laphámrák a bőr laphámsejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Ritkább, mint a basalioma, kevésbé agresszív, mint a melanoma, azonban időben történő felismerés nélkül áttéteket adhat. Meg kell említenem az autoimmun bőrbetegségeket, amelyek kialakulásában szintén  nagy szerepe van a napfénynek.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.